İletişime Geçin

Diyabet tarih boyunca toplumların en önemli sağlık sorunlarından biri olmuştur. Diyabette kan şekerinin yüksek olması vücudun çeşitli organlarına zarar verir. Diyabet iyi tedavi edilmez ise ayaklar dahil bir çok organ ve sistemde bozukluklara yol açabilir. Diyabetlide, vücudun savunma sistemlerinde bozukluk meydana geldiği için bu kişilerde enfeksiyon daha kolay oluşur. Kan akımının düşmesi de bacağa giden kanın azalması ve ayağın beslenmesinin bozulmasına neden olur. Yüksek kan şekeri ayrıca ayaktaki sinirlerin hasar görmesine (diyabetik nörpati) ve özellikle ayağın taban bölümünde his kayıplarına yol açar ve yara açılmasına zemin hazırlar. Şeker hastalarında ayak problemleri hastaneye yatışın en sık nedenlerindendir.
Diyabette ayak problemlerinin oluşumunu neler kolaylaştırır?
Sinirlerin hasar görmesi: Sıcak soğuk ve ağrıyı hissedememeye yol açar. Nörapati’den dolayı, hastalar yarayı, enfeksiyona eşlik eden ağrıdan pek haberleri olmaz.
Kan damarlarının hasar görmesi: Azalan kan akımı nedeniyle ayak ülseri ve yaralarının geç iyileşmesine neden olur. Şeker hastalığının kontrolsüz olmasına bağlı olarak sinirlerin harap olması. Basınca maruz kalan noktalar hissedilemediğinden dolayı yara açabilir. Ayağa batan cisimlerini hissetmezler. Ayakkabı ayağını sıkıp yara oluşturduğu halde hiç bir şey hissetmeyebilirler. Damar sertliğine bağlı dolaşım yetersizliği: Ayaklarda sinir hasarına bağlı (otonom nöropati) olarak gelişen ayakta şekil bozuklukları.
Damar sertliğine bağlı dolaşım yetersizliği: Ayaklarda sinir hasarına bağlı (otonom nöropati) olarak gelişen ayakta şekil bozuklukları.
Bedenin ağırlığının tabana yayılması belirli noktalarda birikmesiyle bu noktalarda yaralar oluşmasına yol açar. Ayakların basınca maruz kalan yerlerinde vücudun kendini korumak için oluşturduğu sertleşmeler, kalınlaşmalar (nasırlar) oluşur. Bu bölgelerde yara açılmaya elverişlidir. Ayaklarda sinir hasarına bağlı olarak terleme azalır, ayak kurur. Terleme azalır ya da kaybolur. Bu durumda da ayak kurur ve çatlamaya yol açar. Oluşan çatlaklar ayak yaraları için uygun zemin hazırlar. Ayakkabı seçimi kadar ömür boyu bizi taşıyan ayaklarımızın bakımına da önem vermeniz gereklidir.
DİYABETTE AYAKLARA DAHA ÇOK ÖNEM VERİP DİKKAT ETMELERİ GEREKENLER;
- Her gün ayaklarınızı kontrol edin. Gerekirse ayna yardımı ile ayaklarınızda kesik, kızarıklık, su toplaması olup olmadığına bakın.
- Ayaklarınızı her gün ılık su ve sabun ile yıkayın.
- Ayaklarınızı özellikle parmak aralarını yumuşak bir havlu ile kurulayın.
- Her gün temiz çorap giyiniz, çoraplarınızın lastiksiz ve dikişsiz olmasına dikkat ediniz. Çoraplarınızın lastiği sıkarsa kan dolaşımınızı etkiler.
- Ayak derinizi yumuşak ve nemli tutmak için ayak kremi kullanınız.
- Ayakkabı giymeden önce ayakkabınızın içini kontrol ediniz.
- Ayakkabı seçimini; Rahat, yumuşak, yuvarlak burunlu, derin ve dikişsiz ayakkabılar tercih ediniz.
- Oluşan nasırları ve sertlikleri kesici aletlerle kesmeyiniz.
- Darbeye maruz kalmamak için burnu açık ayakkabılar giymeyiniz.
- Evde ve dışarıda çıplak ayakla dolaşmayınız.
- Açık renk çoraplar tercih ediniz.
Diyabetlilerin yaşam kalitesini koruyabilmek için diyabetli ayak konusunda bilgili ayak bakımı uzmanı tarafından koruyucu ayak bakımı merkezimizde yapılmaktadır.